Dikkat: Zırlama sekmemiz açılmıştır, lütfen bir göz atın.


25 Mart 2012 Pazar

Statistical Analysis - 5th Week Tutorial(21March2012) Çözülmeyen Sorular

Cevapları aşağıdadır;

3. Soru
30,71 (1,645'in sağında kalıyor.) sayısı H0'ı reject eden bölgededir. Prim sistemi satışların artmasında etkili olmuştur.

Gelen yorum üzerine: S= 0,0933

5. Soru (Düzelttim.)
t değeri -2 çıkıyor. -1,753'in solunda yani H1 accept ediliyor.H0 is rejected. Makine az doldurmaktadır.

7. Soru
H0:   μ ≤ 50
H1:   μ > 50

t değeri -3,189. Bu değer 1,729'un solunda kalıyor yani H0 accepted. Satışlar artmamış.

Yapılan ilk yoruma cevaben;

Yoruma yorum olarak yanıt yazmak yerine buraya eklemeyi tercih ettim. Zira konuyu kendi çapımda biraz daha açıklığa kavuşturmak istiyorum.


H0 null hypothesis'tir. Türkçesi sıfır hipotezi, farksızlık hipotezi başka bir deyişle boş hipotez. Mevcut olan durumu ifade eden hipotezdir. H1,alternatif hipotez, ise yeni oluşan bir durumun doğru olup olmadığını teyit etmek için kullanılır.


Aynı kağıdın ilk sorusuna bakarsak. Population mean 2 denmiş. H0'a zaten belli olan bu durum yazılır. Alternatif hipotezimiz ise populasyon ortalamasının 2 olmamasıdır.


2. alıştırmada çelik iplerin en fazla 750 çektiği söylenmiş. H0:  ≤ 750. Halihazırda olan durumu H0'a yazıyoruz ki cevapta da öyle yapmışız. İplerini direncini arttıracak yeni bir işlemin ortaya çıktığını ve bu işlemle gerçekten de çelik iplerin daha fazla yükü çekebileceğini bulmamazı istiyor. Bu ifade bizim H1'imiz olacak. >750.


3. soruda population mean'i soruya eklemeyi unutmuşlar. Population mean 2,27. Yeni prim sistemi şu anki 2,27 olan satış sayısını arttırır mı diyor? Yani; H1 >2,27 oluyor.


Diğer örnekler için de aynı şey geçerli.


Son soru ise farklı bir şey.


Kendi anlayışıma göre, yeni reklam afişi ile satışların ortalama 50 tane artması bekleniyor. Sample ile ilgili bilgiler verilmiş zaten. Populasyonun ortalama satışları en az 50 tane artsın diyor. Alternatif hipotez μ'ün 50'den büyük olması olacaktır, yani şöhretli rock yıldızının resminin yerleştirildiği displaylerin satış sayısını 50'den fazla arttırmasında positive impact'i var mıdır diye soruyor soru.H1: >50

6 yorum:

  1. Selam,

    7. soruda eşitliklerin yönü değişicek. çünkü 'at least 50 cases' dediği için m en az 50 ve 50 den büyük olmalı. eşitlik durumlarıda sadece Ho'a yazılıyor...

    kayraz

    YanıtlaSil
  2. bende o soruyu şöyle anlıyorum,

    afişlerin satışları artıracagını kanıtlamak istiyorlar ve bizden satışların haftada en az 50 adet artacagını test etmemizi istiyorlar. eğer en az demeseydi,yani eşitlik olmasaydı bende senin yaptığın şekilde yazardım hipotezi.çünkü şöyle düşünüyorum: soruda verilen hipotez/idda H1 e yazılır(emin değilim) hipotez testlerine güzelce bi çalışıcam bi ipucu bulursam paylaşırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son soruyu, diğer soruları çözdüğüm eminlikte çözmediğimi söyleyeyim. Benim cevabım da hatalı olabilir.

      Faydalı bilgileri paylaşman hem bana hem de blog takipçilerine yardımcı olur.

      Sil
  3. bu arada 5.soruda hipotez tek taraflı oldugu için t tabloda tek taraflı 0.05'e bakıyorum ve sonuc -1.753 çıkıyor. yani Ho Reject...

    YanıtlaSil
  4. 3.soruda S.i ne buldun acaba?

    YanıtlaSil

Yorum yazma kuralları ve ön şartların kabulü sözleşmesi:

* İfade etmek istediğinizi açık ve net bir biçimde yazın. (Bence bunu yapabilirsiniz.)
* Sorduğunuz tüm sorulara cevap alma garantiniz yoktur.(Genelde yanıtlarım ama.)
* Yorumlar benim denetimimden geçtikten sonra yayınlanır. (Bunu bil.)
* Tüm bu maddeleri okuduysan, hepsini kabul etmiş sayılırsın. (veya kapı orda.)
* Çalınan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir.
* Önce kadınlar ve çocuklar...

Buyrun klavye sizin...